Energetske nagrade Financ – Zasavska podjetja in projekt najuspešnejši (ČESTITKE!!!)

 

Na 17. Dnevih energetikov v Portorožu so podelili energetske nagrade najboljšim v štirih kategorijah: za energetsko učinkovit projekt, projekt uporabe obnovljivih virov energije, promocijski projekt in energetsko učinkovito podjetje

Na letošnji razpis za energetske nagrade je 21 prijaviteljev prijavilo 23 projektov. Pri izbiri zmagovalca sta odločala tako izbor komisije kot spletno glasovanje bralcev Financ.

Nagrado za najboljši energetsko učinkovit projekt je prejela Steklarna Hrastnik. Povečali so učinkovitost proizvodnje, zmanjšali porabo energije in vode. Projekt so izpeljali v rekordno kratkem času.

Za najboljše energetsko učinkovito podjetje pa je bila izbrana družba Xella porobeton SI. Zagorska družba je že leta 2010 vzpostavila sistem za upravljanje energije. Visoka energetska učinkovitost sodi tudi med glavna merila pri nakupu novih tehnologij. Do zdaj so v ukrepe za učinkovito rabo in varčevanje z energijo vložili 130 tisoč evrov, vsako leto pa so pri tem prihranili 3,3 gigavatne ure energije, vrednostno so prihranki znašali dobrih 189 tisoč evrov. Od leta 2012 so izpuste ogljikovega dioksida zmanjšali za dobro tretjino. Projektni vodja investicije, g. Jani Uranič (tudi predsednik Društva trajnostne energetike v Zagorju), za Občino Zagorje ob Savi izvaja redna enkrat tedenska brezplačna energetska svetovanja v Raziskovalni enoti OLEA.

Podelitev priznanja g. Janiju Uraniču

Foto: Jure Makovec; VIR: http://www.finance.si/8821075/Energetske-nagrade-Financ-Steklarna-Hrastnik-MVE-Razdrt-GOLEA-in-Xela-porobeton-SI/rss

Predstavitev: Od energetskega pregleda s sistematičnimi izboljšavami do najučinkovitejšega podjetja v koncernu Xella

V kategoriji uporabe obnovljivih virov energije je zmagala Mala vetrna elektrarna Razdrt.

Predsednik komisije je bil Hinko Šolinc z ministrstva za infrastrukturo, člani pa: Stane Merše z Instituta Jožefa Stefana, Sašo Medved z ljubljanske fakultete za strojništvo, Marjana Šijanec Zavrl z Gradbenega inštituta ZRMK in Dušan Novković iz Acronija.

Preko spletnega glasovanja pa so bralci Časnika Finance za energetske zmagovalce letošnjega razpisa izbrali: Splošno bolnišnico Celje za najboljši energetsko učinkovit projekt, Melamin Kočevje za najboljši projekt uporabe obnovljivih virov energije, Focus, društvo za sonaraven razvoj za najboljši promocijski projekt (v projektu društva FOCUS so aktivno sodelovale in ga delno financirale tudi vse tri zasavske občine) in Mestno občino Kranj za najboljšo energetsko učinkovito ustanovo.

Nagrado za najboljši promocijski projekt je prejela Goriška lokalna energetska agencija (GOLEA).

Več: http://www.finance.si/8821075/Energetske-nagrade-Financ-Steklarna-Hrastnik-MVE-Razdrt-GOLEA-in-Xela-porobeton-SI/rss