RE OLEA bo v bodoče poleg spodbujanja rabe OVE in URE gostila tudi fotografske razstave

V teh dneh je obiskovalcem odprla vrata prva foto galerija v tem delu Slovenije, zagotovo pa jih v državi ni mnogo, ki bi bile namenjene izključno fotografiji. Še posebej v času, ko kultura nima svojega mesta v družbi, kot ga je imela denimo pred virusno krizo, je tak projekt kar precejšen zalogaj. Vendar so v Občini Zagorje prepoznali potencial nove foto galerije in projekt podprli.

Razstava-Tina-Šobot-2020-Galerija-28-Zagorje-2

Foto: Foto galerija f 2,8

foto galerija f 2,8 sobiva z raziskovalno enoto OLEA, ki se nahaja ob regionalni cesti nasproti zagorske Vašhave (rudarske kopalnice).  Čeprav se sliši skorajda neverjetno, pa ravno sobivanje z RE OLEA pomeni, da je galerija energetsko učinkovita in samozadostna, pa njeno obratovanje ne povzroča dodatnih pritiskov na okolje.

foto galerija f 2,8 ni velika galerija, zato pa njena intima ponudi gledalcu možnosti, da se lahko popolnoma posveti razstavljenim fotografijam. Namenjena je predstavitvi kratkih zgodb slovenskih fotografov, ki bodo gostovali v Zagorju. S tem bodo (predvsem) domači obiskovalci lahko spoznali dela priznanih fotografinj in fotografov, ne da bi jim bilo treba iz Zasavja.

Prva pa v foto galeriji f 2,8 razstavlja fotografinja Tina M. Šobot, brez katere bi bila fotografska scena v Zagorju popolnoma drugačna, kot je sedaj. Pred več kot 35 leti je spoznala, kaj pomeni strast zapisovanja s svetlobo. In od takrat je fotografski aparat njen sopotnik. Leta 2010 pa je udejanila željo marsikatere Zagorjanke in Zagorjana. Njena ideja o fotografskem društvu je postala resničnost. Bila je soustanoviteljica FD GOGA in tudi prva predsednica, ko pa je zapustila Foto društvo, je svojo kreativno energijo preusmerila v NOIRE, zavod za promocijo fotografije in videa.

5. oktober 2019 je bil dan, ko je v Katedrali Kina Šiška rohnel rokenrol zagorske skupin Orlek ob trideset letnici njihovega neprekinjenega delovanja. Tina M. Šobot je s svojim subtilnim pogledom prikazala energijo ikoničnega koncerta, ki se je pretakala iz odra med publiko in nazaj. Foto zgodba je na ogled v štirinajstih fotografijah, vendar pa vam avtorica omogoča ogled celotne foto reportaže na dodatnem zaslonu.

Vabljeni na ogled razstave 5. oktober v foto galerijo f 2,8.

Razstava-Tina-Šobot-2020-Galerija-28-Zagorje-4-629x420

Foto: Foto galerija f 2,8