Toplotni preobrat

Smo v času vremenskega pojava t.i. inverzije[1]. Posledično imamo od 29.11.2016 naprej redna preseganja mejne vrednosti koncentracij prašnih delcev (PM10). V zadnjih dneh so mediji najprej obveščali o slabem zraku v Parizu, nato pa so nekaj trenutkov medijskega prostora namenili tudi slovenskim degradiranim območjem s prašnimi delci , čeprav je kvaliteta zraka glede na merilna mesta v slovenskih dolinah in kotlinah primerljivo slaba s pariškim. Že od samega začetka inverzije na zrak, ki je zdravju škodljiv, opozarja Agencija RS za okolje. Znano je dejstvo, da so glavni viri emisij individualna kurišča na trda goriva in transport. Na oba dejavnika je v kratkem času težko vplivati. Ker pa občinski odlok Občine Zagorje ob Savi določena neustrezna dejanja že ureja in jih bolj ali manj primerno sankcionira, pa podajamo ponoven poziv naj občani ne kurijo na prostem.

Primer družbeno neodgovornega dejanja v neposredni bližin športno rekreacijskih površin Evroparka, ki pa še zdaleč ni izjema, 10.12.2016.

img_3880

V Cankarjevem delu  Hlapci v  predzadnjem prizoru iz ust lika Jermana, učitelja, socialnega reformatorja, revolucionarja, izjavi: “Narod si bo pisal sodbo sam – ne frak mu je ne bo in ne talar“.

Mesta se lahko hitro gradijo in rušijo, miselnost prebivalcev mest pa se razvija skozi generacije.

 

[1] Toplotni preobrat je sicer izraz bolje znan pod imenom temperaturna inverzija. Pri toplotnem preobratu pride do nižje temperature v nižjih predelih Zemljinega ozračja medtem, ko se z višino temperatura viša. Pojav pogosto spremlja plast megle, ki leži na dnu kotline, pozimi pa dež pri temperaturah pod ničlo in s tem tudi poledice. Ta vremenski pojav se večinoma pojavi v hladni polovici leta, ko se težji zrak uleže na dno kotlin, ravnin in kraških globeli in tam včasih vztraja tudi več tednov. Vlaga se v tem zraku kondenzira, zato nastane pri tleh gosta plast megle, višje lege pa imajo sončno in toplejše vreme.